top of page
vinjettake.jpg

Åke och Birgit Rydelius smalfilmer med Sagofilmer och och Tjälltorps minnen 

2005 donerades alla Åkes och Birgits filmer till Svenska Filminstitutets filmarkiv i Grängesberg. Filmer som idag finns digitaliserade och bevarade på Svensk Filmdatabas / (Sök Åke Rydelius).

Syftet bakom SF:s initiativ är att för framtida forskning digitalisera svenska folkets smalfilmer och konservera känsliga original i nedkyld förvaring för framtida forskning. 2007 är filmerna färdiga, professionellt konverterade och samlade på fyra DVD skivor, med mer än 5 timmars speltid. SVT spelar in en film om författaren P.O Enqvists liv och har bett om att få använda material från filmerna.

Åkes och Birgits kärlek till bygden och dess invånare får härmed en modern publik.
Den belyser Godegård och Tjälltorp under åren 1956 -65, hur vi hade det då i famnen på den tidens klokskap och därtill glada fantasifulla spännande äventyrsfilmer där Åke inspirerade sina skolelever i Tjälltorp att agera riktiga skådespelare under flera härliga vårveckor, där det ordinarie skolarbetet fick stå tillbaka för utveckling av rekvisita och skådespelartalanger framför kameran.
Det handlade om fantasifulla sagor och dramadokumentära bygdepos om en avfolkande vacker framgångsrik landsbygd med sin intressanta och strävsamma befolkning, filmer som senare lyste upp bygden med kokt korv och osande smalfilms-projektorer inför skräckslagna, hänförda föräldrar och
andra bybor under mörka kalla höstkvällar. Avkastningen gick inte sällan till skolresa ända bort till Visingsö för en ännu inte resvan generation. Allt detta var svindlande High-Tech på den tiden.

Förevisning i Tjälltorp 18.00 den 20:de oktober 07.

Den ena DVD:n innehåller ljudsatta skolfilmer som producerades i början av sextiotalet. Bankrånet, Pomperipossa, Sagofilmen, en spännande skjutglad cowboyfilm och bygd-epos "sanna och osanna historier".
Den andra DVD:n bildar ett collage av de dokumentära klipp som beskriver Godegårds- bygden under åren 1956-65, allt från Åkes tidiga filmexperiment under trygga år i Tjälltorp med sin unga familj, unika bilder av t.ex. Frans i Falstorp till biltävling, grislakt, skolavslutning, och många andra vackra miljöbilder från en svunnen tid.
Hela produktionen som visas i Tjälltorp finns att ta del av. Dels går den att beställa i Tjälltorp vid förevisningen, dels här via ett formulär. Priset för två DVD i en box är 500 kr.  Av detta går 50 kr oavkortat till Hjärt och lungfonden. Resultatet av den insatsen publiceras här vartefter.

 

Vilken upplevelse . .  100 besökare i Missionshuset Tjälltorp.
En minnesvärd afton för oss som var med. Dagen var strålande och vindstilla. Tiden stod stilla sånär som på Nu. Igenkännande skratt från 18.00 till 10.30. "Det var verkligen en högtidsstund" sa Gunnel Nilsson vår småskolefröken.  Tack alla vänner hälsar jag Raino, Anna-stina, Åke och Birgit  för en magisk kväll. Allt för få hade vi tid att prata med.
Jag har en film till, måste bara redigera materialet. Kanske färdig till våren. Väl mött och kanske med mer tid då för oss alla.

 

Sista förevisning i Tjälltorp 18.00 den 30:de oktober 08.
Den tredje filmen i serien Godegård och  Tjälltorps-minnen var färdig att förevisas.  Många nya ansikten från gamla tider framträder. Det handlar om skridsko på vinteris utanför Öbergs ladugård, skolresor, biltävning sista mjölkturen och mycket annat.  

bottom of page